Gyakran Ismételt Kérdések

A jól menő céget is eladják a tulajdonosok, ha idősek, ha nincs utód, nem megoldott a generációváltás, ha kiégtek, vagy csupán ha mással szeretnének foglalkozni.

Visszakérdezek : Mennyiért lehet venni egy autót? Ugye, hogy a válaszhoz tudni kell az autó márkáját, teljesítményét, felszereltségét, életkorát és még számtalan más dolgot. Eladó cégek esetében is így van ez, tehát erre a kérdésre az adott cég megismerése és pénzügyi értékelése után lehet csak választ adni.

A cégközvetítő szolgáltatás általában a vételár 3%-a + ÁFA. A pontos %-ot a végleges Közvetítői Szerződés tartalmazza. Ezt a közvetítői sikerdíjat minden esetben az ügylet lezárása után kell megfizetni.

Az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy a vevők leginkább az eladásra kínált cég által realizált éves adózott eredményt nézik, vagy egyszerűbben – és a « hivatalostól » kissé eltérő megközelítésben – , hogy mennyi pénzt lehet az adott cégből évente kivenni.
Természetesen ez nem minden. Fontos még az eladó cég ingatlan-vagyona, egyéb eszközeinek értéke, árbevételének megoszlása vevői között, érvényes szerződései és még számtalan egyéb szempont, amit az alapos befektetők meg szoktak vizsgálni.

Erre nincs szabály. A folyamat lehet nagyon gyors (hetek) és nagyon lassú (évek).

Mi csak cégközvetítést végzünk, azaz az eladó cégeknek vevőt, a vevőknek pedig eladó céget keresünk. Hivatalos cégértékelésért az oldalunkon megadott (« Egyéb szolgáltatások » rész) cégértkelésre szakosodott szakértőt kell megkeresni.
Ugyanez igaz a jogi kérdésekre is.

Nekünk lételemünk a diszkréció, hiszen folyamatosan üzleti titkokat tudunk meg mind eladói, mind vevői oldalról. Minden tevékenységünk anonim, tehát egyik eladó cégről sem adunk ki beazonításra alkalmas információkat a tulajdonos hozzájárulása nélkül.
Egyébként a tervezett cégeladás/cégvásárlás tényét mind az eladónak, mind a vevőnek alapvető üzleti érdeke titokban tartani. Erre egyébként mindketten titoktartási nyilatkozatot is tesznek.

Egyáltalán nem. Egyrészt mi csak reálisan értékelt céggel foglalkozunk, mert ellenkező esetben a vevőkeresésbe betett időnk, pénzünk és energiánk ellenére a céget végül senki sem fogja megvenni. Másrészt minden befektető alaposan megvizsgálja az eladásra kínált céget és végül pont annyit kínál majd érte, amennyit ér. És végül – bár ez csupán az előbbi pont megerősítése – igaz az aranyszabály: minden cég annyit ér, amennyit adnak érte.